Στην Νίσυρο θα βρείτε παραδοσιακές συνταγές όπως πιτθιά (κεφτέδες από ρεβίθια), μπουκουνιές (χοιρινό κρέας μαγειρεμένο με λίπος), καπαμά (κατσίκι γεμιστό με ρύζι) σκορδαλιά με αμύγδαλα ενώ στις σαλάτες κυριαρχεί η κάπαρη. Δοκιμάστε, επίσης, αγραμυτθόζουμο.
Ιδιαίτερα είναι τα τυριά της Νισύρου, με πρώτα και καλύτερα τη μυζήθρα, τη σακουλιαστή και το τυρί της τυριάς (ντόπιο τυρί ψημένο σε κόκκινο κρασί).
Ως επιδόρπιο οι επιλογές είναι πολλές ανάμεσα στα παραδοσιακά γλυκά της Νισύρου, όπως τα ψιλοκούλουρα, τα ξεροτήγανα, οι δίπλες, οι λουκουμάδες, τα φοινίκια, οι κουραμπιέδες, η μουσταλευριά , ο χαλβάς και τα γλυκά κουταλιού (κυδώνι, νεράντζι, ντοματάκι). Ζητήστε, ακόμη, παστελλαριές (σύκα ανοιγμένα, με αμυγδαλόψιχα και σουσάμι).
Το νησί έχει παράδοση και στα ποτά, με πιο διαδεδομένη τη σουμάδα. Πιείτε και κουκουζίνα (απόσταγμα από σταφύλι ή σύκα που έχει παρόμοια γεύση με την ρακή), αλλά σάψυχο και δεντρολίβανο.
ΠΙΤΘΙΑ- ΥΛΙΚΑ: Μισό κιλό ρεβίθια, 1 μεγάλο κρεμμύδι, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 ντομάτα, ψιλοκομμένο δυόσμο ή άνηθο, αλάτι-πιπέρι και αλεύρι όσο χρειαστεί.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε στο μπλέντερ τα ρεβίθια που έχουμε μουσκέψει από το προηγούμενο βράδυ, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την τομάτα και τα αλέθουμε. Προσθέτουμε στον πολτό τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και αλεύρι όσο χρειάζεται για να γίνει χυλός σφικτός. Με ένα κουτάλι παίρνουμε από το μείγμα και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά.