Αξιοθέατα στη Νίσυρο

Καλδέρα - Κρατήρας

Το ηφαίστειο της Νισύρου είναι το νεότερο ενεργό ηφαίστειο της Ελλάδας, τα παλαιότερα πετρώματα του δεν ξεπερνούν σε ηλικία τα 150.000 χρόνια. 60.000 χρόνια πριν από σήμερα, εκατοντάδες μικρές εκρήξεις οικοδομούν ένα κώνο που υψωνόταν περίπου 600 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και είχε περίπου την περίμετρο της σημερινής Νισύρου.

Δυο τεράστιες εκρήξεις, 25.000 και 15.000 χρόνια πριν από σήμερα, καταστρέφουν το κεντρικό τμήμα του ηφαιστείου, το οποίο κατακρημνίζεται και δημιουργεί την σημερινή καλδέρα του ηφαιστείου. Από τότε το ηφαίστειο παραμένει σε ηρεμία. Το πυρακτωμένο όμως πέτρωμα, που βρίσκεται σε βάθος λίγων χιλιομέτρων κάτω από την καλδέρα και τα καυτά αέρια του, θερμαίνουν το θαλασσινό και το βρόχινο νερό που κυκλοφορεί στα ρηχότερα πετρώματα και το μετατρέπουν σε υπέρθερμο ρευστό σε θερμοκρασίες που πλησιάζουν τους 500 βαθμούς κελσίου.  Κατά διαστήματα το υπέρθερμο ρευστό  τινάζει στον αέρα τα πετρώματα που το εμποδίζουν να φτάσει στην επιφάνεια προκαλώντας υδροθερμικές εκρήξεις και δημιουργώντας υδροθερμικούς κρατήρες. Τέτοιες ήταν όλες οι εκρήξεις που έχουν καταγραφεί στη Νίσυρο κατά τους ιστορικούς χρόνους.

Διαβάστε περισσότερα: Καλδέρα - Κρατήρας

Παναγιά Σπηλιανή

panagia spiliani nisyros diakomichalis

Χτισμένη σ΄έναν ψηλό βράχο στο Κάστρο του Μανδρακίου βρίσκεται η Μονή της Παναγίας της Σπηλιανής. Σύμφωνα με την παράδοση, το 1400 μ. Χ. ένας γεωργός ανακάλυψε μια μικρή εικόνα της Παναγίας, την οποία και μετέφερε στο ναό της Παναγίας της Ποταμίτισσας. Λίγες μέρες αργότερα όμως η εικόνα εξαφανίστηκε για να βρεθεί στη συνέχεια σε μια σπηλιά στην κορυφή ενός μεγάλου βράχου. Οι κάτοικοι την επέστρεψαν στο ναό αλλά το περιστατικό επαναλήφθηκε.

Διαβάστε περισσότερα: Παναγιά Σπηλιανή

Παλαιόκαστρο

palaiokastro mandraki nisyros diakomichalis

Πρόκειται για την οχύρωση της αρχαίας πόλης της Νισύρου και μία από τις καλύτερες σωζόμενες οχυρώσεις του αιγαιακού χώρου. Η αρχαία πόλη ήταν χτισμένη τουλάχιστον από τον 8ο αι. π.Χ., επάνω από τον σημερινό οικισμό του Μανδρακίου. Το τείχος, στη μορφή που σώζεται σήμερα, χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ.. Χτισμένο στο φρύδι και στις πλαγιές του λόφου κατέληγε στα δυτικά στον γκρεμό, ενώ βόρεια έφθανε μέχρι το βράχο όπου σήμερα βρίσκεται το μεσαιωνικό κάστρο και το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής.

Διαβάστε περισσότερα: Παλαιόκαστρο

Μουσεία

ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

volcanological museum nisyrosΒρίσκεται στο χωριό Νικειά και αποτελεί το πρώτο, και μέχρι σήμερα, το μοναδικό ηφαιστειολογικό μουσείο της Ελλάδας.  Οι κύριοι χώροι του Μουσείου φιλοξενούν τις εξής θεματικές ενότητες: Γένεση και δομή ηφαιστείων-Ηφαιστειακές διεργασίες και Προϊόντα-  Τα ηφαίστεια της Ελλάδας- Το ηφαίστειο της Νισύρου και τα άλλα ενεργά ηφαίστεια της Ελλάδας και Ηφαίστεια-Περιβάλλον-Άνθρωπός. Το μουσείο διαθέτει εκτός από τον εκθεσιακό χώρο, στον οποίο περιλαμβάνονται όλα τα πετρώματα της Νισύρους, όπως και πετρώματα άλλων ηφαιστείων και χώρους προβολής ενημερωτικού υλικού.

Διαβάστε περισσότερα: Μουσεία

Ενοικίαση Αυτοκινήτων

Κατά την παραμονή σας στο νησί , μπορείτε να ενοικιάσετε αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις σας, αλλά και για να θαυμάσετε τα αξιοθέατα. Το γραφείου μας, σας παρέχει διάφορα μοντέλα αυτοκινήτων, για να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει, στις καλύτερες τιμές της αγοράς.

Make your Reservation Online

Βρείτε Ξενοδοχείο

Βρίσκουμε για εσάς το καλύτερο δωμάτιο σε ξενοδοχείο ή σε παραδοσιακούς ξενώνες (σπηλάδια) , στην καλύτερη δυνατή τιμή και ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Επιλέξτε εσείς μόνο τις ημερομηνίες και όλα τα άλλα τα αναλαμβάνουμε εμείς.

Μάθετε Περισσότερα

Στοιχεία Επικοινωνίας

diakomichalis nisyros travel agency

Μανδράκι, Νίσυρος, 85303 Δωδεκάνησα, Ελλάδα Τηλ.: +30 6932006894 / 6972947320 / 6977735229 / 2242031459
Email: info@visitnisyros.gr